جنگ بنی المصطلق و ازدواج پیامبر با جویریه !!!!
پرسش :
❓ آیا میدانستید پیامبر اسلام ناجوانمردانه و بدون اعلام قبلی به کفار حمله میکرد و زنان وکودکانشان را به بردگی میگرفت؟!
از ابن عون روایت است که گفت: من برای نافع نامه ای فرستادم و از وی در باب دعای قبل از جهاد پرسیدم.او در جواب من نوشت: در اول اسلام بود که پیامبر ناگهان بر بنی مصطلق تاخت؛در حالی که آنان غافل بودند و حیوانات آنان بر سر آب بود.مردان جنگی آنان را کشت و زنان و اطفالشان را به اسارت گرفت.در همین روز جویریه،دختر حارث سهم پیامبر شد.این موضوع را عبدالله بن عمر به من گفته است که در آن وقت در همان لشکر بود.
📚منبع: صحیح مسلم – حدیث شماره ۱۷۳۰ ❕❕❕
💠#پاسخ💠
👌ما این نقلهای اهلسنت را جعلی و تحریف شده می دانیم و طبق سخن امام صادق علیه السلام معتقدیم که پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله هیچگاه به صورت پنهانی و شبانه بر دشمن حمله نمی کرد :
“سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع یَقُولُ مَا بَیَّتَ رَسُولُ اللَّهِ ص عَدُوّاً قَطُّ لَیْلًا. ”
📚تهذیب الاحکام ج ۶ ص ١٧۴
👌و طبق نقل علمای شیعه , دشمن از حمله پیامبر اسلام در جنگ بنی المصطلق آگاه بود و همین امر سبب شد که عده ای از آنان از جنگیدن با پیامبر انصراف دهند , چنان که علامه مجلسی می نویسد :
” شیخ طبرسى و شیخ مفید و دیگران روایت کردهاند که قبیله بنى المصطلق بر سر چاهى منزل داشتند که آن را «مریسیع» مىگفتند و سرکرده ایشان حارث بن ابى ضرار بود، پس قوم خود را با گروه دیگر جمع کرد که به جنگ رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله و سلّم بیاید، چون خبر به حضرت رسید متوجه جنگ او شد …. چون خبر توجه حضرت به ایشان رسید اکثر عربها که با حارث جمع شده بودند ترسیدند و پراکنده شدند و حضرت در مریسیع با ایشان مقاتله نمود ”
📚حیاه القلوب، ج۴، ص: ۱۰۷۳
👌این جنگ پیامبر اسلام هم جنگی دفاعی و برای دفع شر و توطئه دشمن بود , چنان که می نویسند :
” بنى المصطلق، تیرهاى از قبیلۀ خزاعهاند که با قریش همجوار بودند. گزارشهایى به مدینه رسید که «حارث بن ابى ضرار» رئیس قبیله، در صدد جمع کردن سلاح و سرباز است و مىخواهد مدینه را محاصره کند. پیامبر گرامى، بسان مواقع دیگر تصمیم گرفت فتنه را در نطفه خفه کند. از این رو یکى از یاران خود به نام «بریده» را براى تحقیق رهسپار سرزمین قبیله یاد شده کرد. وى به صورت ناشناس با رئیس قبیله تماس گرفت و از جریان آگاه شد. سپس به مدینه برگشت و گزارش را تأیید کرد. در این موقع، پیامبر با یارانش به طرف قبیلۀ «بنى المصطلق» حرکت کرد و در کنار چاه «مریسیع» با آنها روبهرو شد. جنگ میان دو دسته آغاز شد. جانبازى مسلمانان و رعبى که در دل قبایل عرب افتاده بود، سبب شد که پس از زد و خورد کوتاهى با کشته شدن ده نفر از دشمن و یک نفر از مسلمانان، – آن هم به طور اشتباهى – سپاه دشمن متفرق شوند. ”
📚فروغ ابدیت، صفحه: ۶۵۱
👌کسانی هم که در این جنگ اسیر شدند , آزاد شدند و ازدواج پیامبر هم با جویریه به درخواست خود دختر رئیس قبیله آن هم پس از آزادی او بود , چنان که علامه مجلسی از شیخ مفید نقل می کند :
“جویریه دختر حارث بن ابى ضرار را على علیه السّلام سبى کرد و به خدمت حضرت آورد …. پس پدرش بعد از مسلمان شدن بقیه قوم به خدمت پیغمبر آمد و گفت: یا رسول اللّه! دختر من زن کریمهاى است و سزاوار نیست که او را اسیر کنند، حضرت فرمود: برو و او را مخیّر گردان هرچه او اختیار کند ما به آن عمل مىکنیم، گفت: احسان کردى، پس به نزد دختر خود آمد و گفت: اى دختر! قوم خود را رسوا مکن، آن نیک اختر گفت: من اختیار خدا و رسول مىکنم؛ پس پدر او را دشنام داد و برگشت و حضرت او را آزاد کرد و نکاح کرد. چون خبر این ازدواج به مردم رسید گفتند که این قبیله رابطه مصاهرت نسبت به آن جناب بهم رسانیدند، آنچه از زنان قبیله ایشان به غنیمت گرفته بودند که قریب به صد خانه مىشدند همه را آزاد کردند، پس هیچ زن بر قوم خود مبارک نبود مثل او. “” وَ جَاءَ إِلَیْهَا أَبُوهَا فَقَالَ لَهَا یَا بُنَیَّهِ لَا تَفْضَحِی قَوْمَکِ فَقَالَتْ لَهُ قَدِ اخْتَرْتُ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ.
فَقَالَ لَهَا أَبُوهَا فَعَلَ اللَّهُ بِکِ وَ فَعَلَ فَأَعْتَقَهَا رَسُولُ اللَّهِ ص وَ جَعَلَهَا فِی جُمْلَهِ أَزْوَاجِه ”
📚حیاه القلوب ج ۴ ص ١٠٧٣ _ الارشاد ج ١ ص ١١٩
👌مورخین اهلسنت هم متعرض آزادی اسیران جنگ بنی المصطلق شده اند , چنان که می نویسند :
” سر انجام همه اسیران بنی مصطلق از زن و مرد به گونه ای آزاد شدند و به قبیله خود بازگشتند ”
📚فروغ ابدیت به نقل از سیرۀ ابن هشام، ج ۲، ص ۲۹۵، و تاریخ طبرى، ج ۲، ص ۲۶۴٫
👌جویریه هم بسیار از ازدواج با پیامبر خوشحال بود , چنان که علامه مجلسی به نقل از مرحوم طبرسی نقل می کند :
” جویریه گفت: چون لشکر پیغمبر بر سر ما آمدند در مریسیع شنیدم که پدرم مىگفت: لشکرى بر سر ما آمدند که ما طاقت مقاومت ایشان نداریم، و من نظر کردم آن قدر از مردم و اسب و سلاح به نظر من آمد که وصف نمىتوانم کرد از بسیارى، چون مسلمان شدم و حضرت مرا تزویج کرد و برگشتیم دیدم مسلمانان آن قدر نبودند که من دیده بودم، دانستم که آن رعبى بود که خدا در دلهاى مشرکان انداخته بود؛ و گفت: پیش از آمدن حضرت به سه شب خواب دیدم که گویا ماه از طرف مدینه حرکت کرد و چون به نزدیک من رسید به دامن من فرود آمد، من خواب را به کسى نگفتم، و چون اسیر شدم از خواب خود بسیار امیدوار بودم پس اثر خواب ظاهر شد و پیامبر مرا آزاد کرد و با پیامبر ازدواج کردم ” ” رَأَیْتُ قَبْلَ قُدُومِ النَّبِیِّ بِثَلَاثِ لَیَالٍ کَأَنَّ الْقَمَرَ یَسِیرُ مِنْ یَثْرِبَ حَتَّى وَقَعَ فِی حَجْرِی فَکَرِهْتُ أَنْ أُخْبِرَ بِهَا أَحَداً مِنَ النَّاسِ فَلَمَّا سُبِینَا رَجَوْتُ الرُّؤْیَا فَأَعْتَقَنِی رَسُولُ اللَّهِ ص وَ تَزَوَّجَنِی. ”
📚إعلام الورى بأعلام الهدى (ط – القدیمه)، ص: ۹۴
👌پیامبر گرامی اسلام هم با انگیزه سیاسی درخواست جویریه را پذیرفت و با او ازدواج کرد , چنان که برخی در تحلیل این ازدواج می نویسند :
” ازدواج، راهی برای پیوند قبایل :
👌یکی از آداب بسیار مهم زندگی در عصر جاهلیت، انتساب به قبایل بود و در صورت پیوند یک نفر از یک قبیله با فردی از قبیله دیگر رابطه جدیدی بین آن دو قبیله برقرار میشد. ازدواج با دختر رئیس قبیله ای میتوانست پیمان عملی بین دو قبیله باشد یا لااقل میتوانست بین دو قبیله پیوند دوستی برقرار کند و طایفه ای که هر لحظه ممکن بود به جان یکدیگر بیفتند به این طریق در صلح و امنیت به سر برند.
❗️با این حکمت در تعدّد زوجات در عصر جاهلیت، نکته برخی از ازدواجهای پیامبرصلی الله علیه وآله روشن میشود.
👌ازدواج پیامبر با جویریه دختر رئیس قبیله بنی مصطلق باعث شد تا مسلمانان، آن قبیله را از خویشاوندان پیامبر بدانند و تمامی اسیران آنان را آزاد سازند و لذا از خوشحالی ازدواج پیامبر با دختر رئیس قبیله، تمامی افراد قبیله به اسلام میگرویدند. ”
📚اسلام شناسی , رضوانی , ص ۶۵٢
ارسال یک پاسخ
شما برای افزودن نظر جدید یا باید وارد شوید یا اینکه ثبت نام کنید. ورود ثبت نام